Osteopathie in het kort
Osteopathie is een alternatieve geneeswijze die uitgaat van de veronderstelling dat de verminderde beweeglijkheid van bepaalde lichaamsweefsels een nadelige invloed heeft op de gezondheid. Osteopaten zijn in staat om dergelijke weefsels met hun handen op te sporen en door middel van speciale technieken weer beweeglijker te maken. Er wordt op kleine schaal wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van de behandelmethode.
Lees meer>
Wat is Pariëtale Osteopathie?
Een mens bezit tussen de 208 en 212 botten. Met uitzondering van het tongbeen zijn alle botten door middel van gewrichten met elkaar verbonden. Zij bouwen een eenheid en vormen het menselijke skelet. De structuur bepaalt de functie en de functie creëert de structuur; één van de pijlers van de osteopathie. Aan de botten is deze pijler duidelijk te zien. Om de druk- en trekbelastingen in het lichaam op te kunnen nemen, vormt zich langs talrijke natuurkundige krachtlijnen het zogenaamde sponsweefsel in het bot.
Lees meer>
Wat is Viscerale Osteopathie?
De darmen en alle organen worden omwikkeld en op hun plaats gehouden door bindweefselstructuren, zoals kapsels en vliezen. In deze omgevende en steunende structuren zitten de zenuwbanen, bloed- en lymfevaten, die de aan- en afvoer van belangrijke stoffen verzorgen. Deze stevige vliezen vormen in het lichaam een groot netwerk, waardoor alle weefsels met elkaar verbonden zijn. Een opgezette dikke darm kan de vliezen zodanig op rek brengen, dat de beweeglijkheid van de darm afneemt.
Lees meer>
Wat is Craniale Osteopathie?
Dit systeem bestaat uit: schedel, wervelkanaal, heiligbeen, zenuwstelsel plus hersenvocht circulatie en de fascies.(cranium=schedel, sacrum=heiligbeen (=onderdeel van het bekken). De cranio-sacraal therapie is een onderdeel van de Osteopathie, maar wordt ook als therapie op zich uitgevoerd, waardoor men belangrijke zaken als viscerale- en pariëtale letsels over het hoofd kan zien.
Lees meer>
Osteopathie bij baby’s
Het is een alom gedeelde opvatting dat kinderen en baby’s geen structurele stress en spanningen in hun lichaam kennen omdat ze zo jong en flexibel zijn. De praktijk wijst anders uit.
De geboorte van een baby is een van de meest stressvolle gebeurtenissen van zijn leven. De baby wordt onderworpen aan enorme krachten van de baarmoeder die de baby vooruitstuwt tegen de natuurlijke weerstand van het geboortekanaal. De baby moet wenden en draaien bij het uitpersen door het benige bekken, op haar korte maar bijzonder stimulerende en potentiëel stressvolle reis naar de buitenwereld.
Lees meer>