Reflux ziekte en osteopathie
Geplaats op 4 jan 2013Maagklachten en zuurbranden is een veel voorkomende klacht
Door verkeerde voedingsgewoonte en stress zien we veel patienten met voornoemde klachten, maar het blijkt dat er nog veel meer oorzaken te vinden zijn die deze klachten tot gevolg kunnen hebben.
Reflux, met als belangrijkste symptoom zuurbranden, is de meest voorkomende aandoening van de slokdarm en waarschijnlijk de meest voorkomende klinische conditie uitgaande van het maagdarmkanaal.
Belangrijke oorzaken:
Eén van de mogelijke oorzaken van refluxziekte is de aanwezigheid van een middenrifsbreuk, ook wel ‘hernia diafragmatica’ genoemd. Bij deze afwijking ligt het bovenste deel van de maag boven het middenrif (in de borstkas), in plaats van ónder het middenrif (in de buik).
Bij een middenrifsbreuk is de opening in het middenrif, de plaats waardoor de slokdarm de buikholte inkomt, te wijd geworden. Als men ouder wordt stijgt de kans op een middenrifsbreuk. Veel mensen met een middenrifsbreuk hebben daar helemaal geen last van. Indien de aanwezigheid van een middenrifsbreuk gepaard gaat met een toename van reflux, kunnen er klachten optreden. Van de mensen met refluxziekte heeft ongeveer de helft ook een hernia diafragmatica.
Overgewicht kan een nadelig effect hebben op het natuurlijke evenwicht tussen de borstholte en buikholte waardoor er door rek op weefsels een balansverstoring ontstaat , hierdoor zien komt reflux ziekte vaker voor bij mensen met overgewicht.
Mogelijkheden voor behandeling door de osteopaat:
– Behandeling van het middenrif (normaliseren van de spanning).
– Behandeling van de borstwervelkolom en de rib verbindingen aan de voor en achterzijde. (Veelal wervelblokkade op niveau van 5 en 6 van de borstwervels)
– Behandeling van de fascie( vliezen ) in borst en buikholte.
– Vrijmaken van de aanhechtingen van de lever
– Vrijmaken van de overgang slokdarm en maag.
– niet onmiddellijk slapen na de maaltijd
– draag geen knellende kleding of riemen
– hoofdeinde bed verhogen (15 cm) of dik kussen onder het matras.
– voorkom langdurig voorover staan
– voorkom houdingen met langdurig armen omhoog en hoofd achterwaarts
– ondersteun bij het uitrekken de onderste ribben
– voorkom obstipatie( slechte stoelgang) door eten van voldoende vezels.
– voorzichtig met eten van chocola, citrusvruchten, koffie, thee, alcohol, vetten, azijn, mosterd en tabak.
– regelmatig natrium bicarbonaat gebruiken indien klachten aanwezig zijn (1 afgestreken theelepel op een glas water), dit neutraliseert de zuurtegraad en remt daardoor de ontsteking.
– gecontroleerde gewichtsafname (afvallen)