omslag omslag

Osteopathie en prikkelbare darmsyndroom.

Geplaats op 31 aug 2012

PDS of anders gezegd Prikkelbaar Darm Syndroom is een van de darm gerelateerde klachten die veel voorkomt binnen de huisartsenpraktijk.

Regelmatig worden patienten via de huisarts doorverwezen naar een osteopaat.

Het blijkt dat osteopaten veel kunnen betekenen in de behandeling en voorlichting van patienten met het prikkelbaardarmsyndroom.

Veel mensen kampen tegenwoordig met darmklachten.

Een prikkelbare (spastische ) darm is een van de meest voorkomende symptomen van buikklachten.

Dit kunnen de symptomen zijn:

– Een zeurende of krampende buikpijn die tijdens of na het eten verergert.

– Voelbare darmbewegingen, borrelingen, een gevoelige en pijnlijke darmwand, een opgeblazen gevoel.

– (Afwisselend) verstopping en/of diarree.

– De diarree is flodderig, brijachtig of soms zelfs waterdun. De aandrang is soms zeer plotseling.

– Minder eetlust, een vol gevoel, boeren, winderigheid, hoofdpijn en/of slecht slapen.

– Vermindering van de klachten na toiletbezoek.

– Uw huisarts vindt geen aantoonbare lichamelijke afwijkingen; de diagnose volgt vaak als andere ziekten zijn uitgesloten.

 

De osteopaat zal een analyse maken van het voedingspatroon.

Indien er sprake is van dysbiose (verstoord evenwicht) van de darm kan er een probioticum worden geadviseerd, dit geeft veelal een sterke verlichting van de klachten.

Via een bewegingsonderzoek van de wervelkolom en het orgaanstelsel kijkt de osteopaat naar bewegingsbeperkingen.

In het navolgende artikel staat dit nader beschreven.

Spastische darm komt vooral voor bij jongvolwassenen en twee keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen. Hebt u een spastische darm, dan herkent u misschien de moeite die u hebt met sociale activiteiten. Vermijdt u werk, reizen, op bezoek gaan, vrijen, sporten, vrijetijdsbesteding en bepaalde voedingsmiddelen?

Osteopathie houdt ‘t beweeglijk

Bij osteopathie draait alles om weefsels. Denk aan spier-, zenuw- en bindweefsel. Al deze weefsels bestaan uit cellen. Daarom is het essentieel dat de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen, en de afvoer van afvalstoffen, vlekkeloos verlopen. Dat gaat alleen als weefsels soepel, elastisch en beweeglijk zijn, zegt de osteopathie. Een operatie, ontsteking of valpartij kan dit proces doen haperen. Net als verkeerde eetgewoonten, emoties of erfelijke aanleg. Wanneer weefsels daardoor geblokkeerd raken, raken ze verzadigd met afvalstoffen, ze verzuren en cellen worden zwak of zelfs ziek. De osteopaat zal de weefsels weer in topvorm proberen te brengen. Daarvoor heeft hij ‘gouden handjes’ nodig. Want zowel het lichamelijke onderzoek als de behandeling gebeurt met de juiste ‘handgrepen’.

Erik Elferink, osteopaat bij het Integraal Medisch Centrum in Deventer, vertelt wat hij daaronder verstaat. “Ik ga allereerst na in hoeverre weefsels, spieren, botten en organen beweeglijk zijn. Als ze vastzitten, kan dat verklaren waarom u zich niet goed voelt. Ontdek ik bij iemand met een spastische darm een verminderde beweeglijkheid, dan zet ik daar mijn handen op. Ik stimuleer de souplesse van de darm in de richting waarin die goed beweegt. Ik kijk naar de mogelijkheden, niet naar de beperkingen.” Bij een spastische darm bevordert Erik met speciale manuele technieken de ophanging en het omhulsel van de darm. “Zodat dit orgaan meer ruimte krijgt om natuurlijk en optimaal te bewegen. Vervolgens is het afwachten wat het zelfherstellend vermogen van het lichaam doet. Want daarmee valt of staat de osteopathische behandeling. Bij de een zie je vrijwel direct resultaat, bij de ander merk je pas na zes behandelingen verbetering. Dat verschilt van mens tot mens en heeft ook te maken met hoe lang u a! klachten hebt.”

Doel van een osteopaat is om een spastische darm voldoende ‘levensruimte’ te geven om zelf te herstellen, zodat deze weer normaal kan functioneren. Op een gegeven moment is de behandeling afgelopen. We! is het verstandig om ter preventie ieder halfjaar even bij de osteopaat langs te gaan, zegt Erik, zodat hij de minste afwijking qua beweeglijkheid meteen kan corrigeren.

Doel van de osteopaat is, de spastische darm voldoende ‘Ievensruimte’te geven om zelf te herstellen

Corrie Michielsen (’70) uit Deventer had ruim 45 jaar buikpijn.Totdat ze de osteopathie ontdekte.

“Jarenlang vonden de specialisten niets en dus konden ze ook niets”, vertelt Corrie. Pas in 2002 liet een internist haar laconiek weten: ‘Ik voel het al, een spastische darm. Pijnstillers is het enige wat helpt. Maar u gaat er niet aan dood…’

“Toen ik 24 was, begon het. Hevige buikpijn en daarbij vaak het gevoel dat ik moest plassen. Ik werkte bij de politie in Rotterdam en zie me nog stampvoetend van dat gekmakende gevoel door die lange gang van het bureau lopen. Daarna kreeg ik regelmatig darmklachten. Ik wist niet wat ik tegen die ‘knijpende’ pijn in mijn buik moest doen.” Klagen? Dat deed deze Rotterdamse politievrouw niet. “Het was niet zo’n vreselijke buikpijn dat ik er niet mee kon leven”, zegt ze nu. “Echt moe werd ik er bijvoorbeeld ook niet van, ook niet nadat wij onze adoptiedochter Angélique kregen. Al was ik die pijn af en toe we! zat. Ik kan dan ook niet zeggen dat het echt een impact op mijn !even heeft gehad. Het is niet leuk a!s je buikpijn hebt en je moet bijvoorbeeld naar een verjaardag, maar ik ging wel. Je went en ook aan, die buikpijn gaat op een gegeven moment bij je leven horen.”Zodra haar buikpijn ondraaglijk werd, wipte Corrie bij haar huisarts aan, kreeg ze zware pijnstillers voorgeschreven en vaak ook nog een antibioticakuurtje. Ze besloot zélf op zoek te gaan naar alternatieven en kwam uit bij osteopathie. Die eerste behandeling zal Corrie lang bijblijven. “De osteopaat pakte mijn darmen vast en dat deed vreselijk pijn. Toch voelde ik mij opmerkelijk opgeknapt. De pijn was haast verdwenen!” Daarop volgende bezoeken ging het beter. Hoe goed, bleek wel toen ze na zeven weken bij de internist kwam. “Hij onderzocht mijn buik en zei: ‘Ik heb zelden zulke soepele darmen gevoeld a!s die van u!”