Blessure´s zijn de grootste vijand van de sporter: het doorbreekt gedurende weken en misschien wel maanden de trainingsroutine en het trainingsschema. Bij sportblessures spelen vaak ontstekingsprocessen een rol evenals bij arthrose (Slijtage) Iedere sporter maar ook patienten met arthrose dienen er daarom voor te zorgen dat de lichaamsvoorraad aan voedingsstoffen op peil is.

Zeker de voedingsstoffen die helpen om oxidatieve stress en (stille) ontsteking tegen te gaan.

Het aantal wetenschappelijke publicaties over de ‘stille ontsteking’ is de laatste jaren explosief gestegen. Terwijl we in de jaren negentig in de media voortdurend hoorden over ‘oxidatie’ en ‘vrije radicalen’, zoemt tegenwoordig ‘ontsteking’ rond als het nieuwe toverwoord. De waarheid is dat beide aan elkaar gerelateerd zijn. ‘Ontsteking is de duivelse tweelingbroer van oxidatieve overbelasting’, zei neurowetenschapper James Joseph van Tufts University hierover. ‘Waar je de één vindt, vind je ook de ander.’

De laaggradige ontsteking is moeilijk te lokaliseren en blijft, anders dan de klassieke ontsteking, onder de waarneembare pijngrens. De meest gebruikte, eenvoudige en goedkope test om een al of niet stille ontsteking vast te stellen, is een bepaling van de bloedwaarden van het C-reactieve proteïne (CRP). Elke arts kent deze laboratoriumtest. De stille ontsteking kan zich in alle weefsels in het lichaam voordoen. We kunnen ons gezond voelen, terwijl stille ontsteking als een soort veenbrand langzaam ons lichaam belast.

Het ontstekingsproces kan echter worden afgeremd door een betere ‘vetzuurbalans’. Hiermee wordt bedoeld de verhouding tussen omega 6-vetzuren en omega 3-vetzuren die in vette vis zoals zalm en haring te vinden zijn. De linolzuurfamilie wordt aangeduid als ‘omega 6’. Linolzuur komt vooral voor in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en sojaolie. De visvetzuren zijn de in ons lichaam werkzame ‘omega 3’: eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Het is belangrijk dat de twee typen vetzuren in het lichaam met elkaar in balans zijn. De afgelopen decennia is door de reclame voor linolzuur (margarine) de balans tussen omega 3 en omega 6 ver doorgeslagen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert de verhouding op ongeveer 1:5 te houden. Wetenschappers zien liever een verhouding van 1:4 of zelfs 1:1. Maar in de meeste Westerse landen is de verhouding soms wel 1:30, door de uitbundige linolzuurconsumptie. Door deze ernstig verstoorde vetzuurbalans heeft tegenwoordig een groot aantal mensen véél meer ontstekingsbevorderaars in hun lichaam dan ontstekingsremmers. Bij een verstoorde balans tussen omega-6 en omega-3 wordt linolzuur omgezet in arachidonzuur. Hieruit worden krachtige ontstekingsstoffen gevormd, zoals prostaglandinen.

Er bestaat geen medicijn dat de stille ontsteking kan opheffen. Maar er bestaan wel antiontstekingsdiëten en ontstekingsremmende voedingssupplementen. Aanbevolen is allereerst een lagere consumptie van ontstekingbevorderende voedingsmiddelen zoals snelle koolhydraten en linolzuur. Terwijl linolzuur het ontstekingsproces bevordert, gaan de omega 3-vetzuren EPA en DHA dit juist tegen. Omdat de voedinggewoonten van velen jarenlang eenzijdig omega 6 zijn geweest, zijn vette vis en of visoliecapsules noodzakelijk als ontstekingsremmende voedingssupplementen om de vetzurenbalans weer recht te trekken. Preventief is dit juist voor sporters en mensen met slijtage klachten erg belangrijk. Koudgeperste olijfolie ‘extra vierge’ (rijk aan het ontstekingsremmende oleocanthals) afgewisseld door hennepzaadolie ondersteunt dit.