omslag omslag

Super Food, chiazaad

Geplaats op 29 sep 2012

Chiazaden zijn gezond

Chiazaden zijn de rijkste bron van Omega 3 vetzuren en vezels van moeder natuur.

Elke portie chiazaden (12 gram of ongeveer 1 volle eetlepel) bevat meer dan 2400 mg Omega 3 vetzuren, meer dan 4.500 mg voedingsvezel, met minder dan 0,5 mg netto koolhydraten per portie. Past dus uitstekend in een koolhydraatarm dieet. !

Chiazaden bevatten zes keer meer calcium dan volle melk, drie keer meer ijzer dan spinazie, en vijftien keer meer magnesium dan broccoli. Ze zijn volledig biologisch, bevatten geen transvetten, zijn glutenvrij, hebben bijna geen koolhydraten, en zijn niet genetisch gemanipuleerd.

Hieronder de vergelijking met andere producten:

8x MEER
Omega’s 3 dan zalm

Chiazaden leveren de broodnodige omega 3 zonder sterke vissmaak
25% MEER
Vezels dan lijnzaad

Vezels in het voedsel zorgen voor een gezonde functie van de darmen en een regelmatige stoelgang. Omdat Chiazaden 10 keer hun gewicht aan vocht opnemen geven ze snel een vol gevoel zodat het honger gevoel weg blijft.
30% MEER
Antioxidanten dan blauwe bessen

 

Antioxidanten zijn bioactieve stoffen in voedsel die de schade beperken van oxidatie processen in ons lichaam. Als onze lichaamcellen zuurstof gebruiken komen daar altijd de zogenaamde vrije radicalen vrij, oftewel agressieve zuurstof moleculen. Deze moleculen brengen schade toe aan organen en de huid en versnellen het proces van ouder worden. Antioxidanten nemen die agressieve moleculen op en maken ze onschadelijk.
15x MEER
Magnesium dan Broccoli

Magnesium helpt met de aanmaak van botten en tanden en helpt bij de opname van calcium en kalium. Veel mensen hebben een licht tekort aan magnesium wat vaak krampen geeft. Een adequate inname van magnesium ( 5mg/kg per dag ) zorgt voor meer ontspannen spieren en een lage bloeddruk.
6x MEER
Calcium dan melk

Calcium is het hoofd bestanddeel van botten en tanden. Voor mensen die geen melk lusten of er een allergie voor hebben zijn Chiazaden een uitstekend alternatief.
3x MEER
IJzer dan spinazie

IJzer is een belangrijke bouwstof voor hemoglobine wat zuurstof van de longen naar de weefsels brengt. Als het ijzer gehalte laag is wordt er minder zuurstof getransporteerd.
50% MEER
Foliumzuur dan een asperge Foliumzuur is een belangrijke stof en is onder andere nodig bij het maken van genetisch materiaal en hemoglobine. Omdat we te weinig groente eten in Nederland is het gehalte vaak aan de te lage kant . Iedereen heeft baat bij een adequate foliumzuur gehalte in het bloed zwangeren en kinderen in het bijzonder omdat ze in de groei zijn.

Voedingswaarden Chiazaden

voedingswaarde per lepel (12 gram) 100 gram
calorieën 46 383
totaal vet 4 gram 33,2 gram
meervoudig onverzadigde vetzuren 3,5 gram 29,05 gram
transvet 0 gram 0 gram
omega 3 vetzuren (ALA) 2500 mg 20,7 gram
omega 6 vetzuren 760 mg 6,3 gram
omega 9 vetzuren 250 mg 2,07 gram
koolhydraten 4,5 gram 37.3 gram
eiwit 2,5 gram 20,75 gram
vitamine B1 0,1 mg 0,83 mg
Riboflavine 0.02mg 0.166 mg
foliumzuur 12 u gram 99,6 u gram
calcium 92 mg 763 mg
ijzer 1 mg 8,3 mg
magnesium 46 mg 381,8 mg
selenium < 0,01 mg 0,083 mg
koper 0,2 mg 1,6 mg

 

Chiazaden zijn voedzaam

Naast het feit dat chiazaden meer omega-3 vetzuur bevatten dan welke andere natuurlijke bron, zijn zij vol van antioxidanten, calcium, eiwit, vezels, en meerdere vitaminen & mineralen.

Chiazaden geven energie

Chiazaden geven niet alleen directe energie maar ook uithoudingsvermogen. Op een eetlepel kon een Aztec krijger een hele dag voort.

Chiazaden verminderd je hongergevoel

Omdat chiazaden heel veel water absorberen en een hoog gehalte aan voedingsvezels bevatten, helpen zij bij het langzaam opnemen van koolhydraten in de bloedstroom

Chiazaden zijn goed opneembaar

Anders dan bij lijnzaad, hoeft chiazaad niet eerst vermalen te worden voordat het te verteren is. Het menselijke lichaam kan chiazaden gemakkelijk verteren.

Chiazaden zijn gemakkelijk en veelzijdig

Chiazaden kunnen direct uit het pak gegeten worden. Of je kunt het door je favoriete gerecht mengen: drankje, smoothie, muesli, ontbijtgraan, salade of wat dan ook. Chiazaden kunnen jaren bewaard worden!

Verder zijn chiazaden:

Chiazaden zijn rijk aan omega-3-vetzuren (en is dus ontstekingsremmend). Minder huid- en gewrichtsklachten.
Chiazaden zijn goed voor hart en bloedvaten
Chiazaden zorgen voor een betere werking van de hersenen: mensen met depressie , ADHD of concentratie stoornissen ervaren minderklachten
Chiazaden helpen u gezond af te vallen. Een shake met wat Chiazaadjes erin geeft voor uren een vol gevoel en veel energie en kan bijdragen aan een prettige manier van gezond afslanken.
Chiazaden verminderen darmklachten door een regelmatige stoelgang
Chiazaden zorgen voor minder botontkalking
Chiazaden verlagen de bloeddruk
Chiazaden houden uw bloedsuikerspiegel in stand en hebben een aangetoond positief effect op diabetes
Chiazaden bevatten meer vezels/eiwitten/calcium dan vlaszaad
Chiazaden zijn gemakkelijker te verteren dan bv. Vlaszaad
Chiazaden bevatten meer antioxidanten dan bosbessen
Chiazaden bevatten meer vezels dan havermout
Chiazaden bevatten meer calcium dan melk