omslag omslag

Stressklachten en osteopathie.

Geplaats op 5 nov 2016

Wat doet Stress met ons lichaam?

Om beter te begrijpen wat stress met ons lichaam doet, een uitleg over ons zenuwstelsel. Ons lichaam kent een willekeurig en onwillekeurig = autonoom zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel bestuurt organen, bloedvaten en hormoon klieren. Het zorgt ervoor dat het interne milieu van ons lichaam in balans blijft. Dit autonome zenuwstelsel bestaat uit een orthosympathisch en een parasympathisch deel.

Bij activiteit van het lichaam zorgt de orthosympathicus voor een hogere hartfrequentie, verwijding van de bloedvaten in de spieren, een hogere ademfrequentie en het remt de spijsvertering.

Wanneer het lichaam in rust is wordt de parasympathicus actief. De parasympathicus stimuleert de stofwisseling, celvernieuwing en de opbouw van onze lichaamsreserves. Deze zorgt dus voor herstel. Eigenlijk is de orthosympathiscus het gaspedaal en de parasympathicus het rempedaal en acculader van het lichaam. Om goed te functioneren moeten de orthosympathicus en parasympathicus in balans zijn.

Bij het ondergaan van stress is er een onderscheid te maken tussen positieve stress en negatieve stress. Of stress positief of negatief ervaren wordt, hangt af van het gevoel dat iemand erbij heeft maar ook aan de voldoening die wordt beleefd als het is afgerond.

Belangrijk om te weten is dat ons lichaam geen onderscheid kan maken tussen positieve en negatieve stress Daarom is het belangrijk om een balans te zoeken tussen inspanning en ontspanning.

Stress zorgt ervoor dat ons orthosympathische zenuwstelsel actief is. Dit kan een normale en goede reactie zijn. Tenslotte wanneer u moet overleven, vechten of vluchten is het belangrijk dat het bloed snel naar de juiste spieren gaat en er meer zuurstof binnen komt, om te kunnen rennen of van u af te bijten. Heel vroeger was dit normaal, de stressprikkel was kort en krachtig en daarna kon het herstel (parasympathicus) weer plaatsvinden. Zo komt het ook dat we onder stress soms beter functioneren, ons lichaam is tenslotte in paraatheid gebracht voor actie.

Bij te veel of langdurige stress kan het doorslaan naar de andere kant. Het zenuwstelsel kan niet goed meer terugschakelen naar de rustmodus, dus het lijf blijft aktief. Wanneer het lichaam in rust reageert alsof het nog een activiteit aan het doen is, is er sprake van “overspanning”. Dit heeft ook gevolgen voor de hormoonhuishouding en het afweersysteem. Systemen raken opgebrand en het lichaam komt in een uitputtingsfase. We leven in een maatschappij waarin we meer stressprikkels krijgen en ook langduriger. Bovendien is de ‘flight or fight’ – reactie, waar ons lichaam voor klaargemaakt wordt bij stress, vaak niet gepast. Er is immers geen leeuw waar we voor weg moeten vluchten, maar bijvoorbeeld een deadline op het werk die over een maand is. Doordat er geen fysieke uitlaatklep is en doordat de stress aanhoudt, blijven de stresshormonen langer in ons bloed razen.

Dit geeft op den duur gezondheidsklachten als spijsverteringsklachten, slapeloosheid en ontstekingen. M.n. in de nacht hoort ons parasympathische zenuwstelsel actief te zijn. Echter wanneer door stress het orthosympathische zenuwstelsel actiever is, zijn de voorwaarden, processen die ervoor nodig zijn om in slaap te kunnen vallen, niet optimaal.

Wat kan osteopathie betekenen bij stress?

De stressfactoren kunnen niet altijd direct weggenomen worden, maar de osteopaat kan helpen om het lichaam meer in balans te zijn brengen, waardoor het stress beter kan verwerken. Blokkades in het lichaam kunnen het evenwicht tussen ortho- en parasympaticus verstoren. De osteopaat gaat op zoek naar bewegingsverlies en herstelt de beweeglijkheid Hierdoor wordt een overprikkeld orthosympathisch zenuwstelsel gedempt of het parasympathische zenuwstelsel actiever. Hierdoor komt het lichaam opnieuw in balans. Verder kan de osteopaat adviezen geven hoe u hier zelf invloed op uit kunt oefenen.