omslag omslag

SOLK en Osteopathie

Geplaats op 8 jan 2017

SOLK is een afkorting van Somatisch Onbegrepen Lichamelijke Klachten waaronder chronische vermoeidheid, Fibromyalgie, vage buikklachten en pijnklachten.

Het zijn dus klachten waar Artsen geen duidelijke oorzaak voor kunnen vinden en patienten veelal worden doorgestuurd naar een psycholoog.

Patienten met SOLK hebben namelijk wel degelijk een aandoening, een stoornis van de afstelling van het zenuwstelsel, en een overmatige prikkeling van het autonome deel van het zenuwstelsel.

Je zou kunnen zeggen dat het zenuwstelsel op scherp staat en vele prikkels doorlaat, waardoor het verwerkingssysteem van alle prikkels (amygdala) overbelast wordt.

Neurasthenie betekent eigenlijk zenuwzwakte, en die zwakte is een reactie op een overgevoelig zenuwstelsel. Een zenuwstelsel dat als een veer te ver opgedraaid is.

Zonder diep op de neurobiologie van SOLK in te willen gaan, kunnen we stellen dat een overmatig sensitief zenuwstelsel het hele immuunsysteem uitholt en aanleiding is tot een soort milde,

chronische ontstekingsreactie in het lichaam, ook wel genoemd ‘chronic low grade inflammation’.

Dit begrip is zo ‘hot’ in de wetenschap, dat er al meer dan 200- artikelen te vinden zijn als je deze woorden als keywords in PubMed, de medische database, ingeeft.

Het is ook een oorzaak van versnelde veroudering, en iedere SOLK patient zal beamen dat ze zich veel ouder voelen dan hun kalender leeftijd.

Bij klachten die onder SOLK vallen is het van groot belang om:
1. De chronische milde ontsteking van de weefsels te remmen
2. Meer te bewegen en een uitgebalanceerd eetpatroon op te bouwen
3. Het overmatig prikkelbare zenuwstelsel tot rust te brengen
4. De energie balans proberen te herstellen

1. Het beste natuurlijke middel om chronische ontsteking te remmen is het supplement palmitoylethanolamide (PEA) Neem dan 3 maal daags 400 mg PEA capsules. Het is een natuurlijke ontstekingsremmende en herstellende stof die in ons lichaam voorkomt, maar die bij chronische uitput-situaties te weinig gevormd wordt, en of Acetyl-L-carnitine, ook wel ALCAR genoemd, 1 maal per dag 500 mg.

2. Meer bewegen en beter eten is echt bijzonder belangrijk. Gewoon elke dag een ommetje wandelen van een half uur zet al zoden aan de dijk. Een goede gezondheidscoach of dietiste kan ook hierbij zinvol zijn.

3. Het overmatige geprikkelde zenuwstelsel is in het algemeen uitmuntend tot rust te brengen bijvoorbeeld met meditatie en ontspannings en ademhalingsoefeningen.

4. Osteopathie kan het overprikkelde orthosympatisch zenuwstelsel tot rust brengen door specifieke behandelingsvormen zoals directe en indirecte technieken op centraal zenuwstelel ,spieren en wervelkolom.