omslag omslag

Osteopathie en Topsport

Geplaats op 6 feb 2015
Osteopathie krijgt steeds meer aandacht in de topsport. De vraag van topsporters om osteopatische behandeling neemt  toe.Dit komt voornamelijk omdat bekende topsporters zich laten begeleiden door osteopaten, we zien hierdoor verbeterde prestaties en voorkomen van blessures.Een van de meest bekende ambassadeurs voor osteopathie is Arjen Robben.

De optimale vorm waarin voetballer Arjen Robben verkeert, is voor een groot deel te danken aan zijn osteopaat, zo verklaart hijzelf. Ook collega-international Wesley Sneijder schakelde voor zijn comeback in de sport, op advies van zijn ploeggenoot  Drogba, de hulp in van de osteopaat.

Momenteel wordt er dan ook in vele media gediscussieerd over de werkwijze van osteopathie. “Wij zijn op zoek naar samenhang van bewegingen in het gehele lichaam. Een kleine afwijking van de beweging in de enkel kan al leiden tot vastzittende wervels, zoals bij Robben het geval was,” aldus, in een reactie, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO), Ton Kouwenberg.

Deze situatie van disbalans in het menselijk lichaam kan zichzelf in stand houden, mits de oorzaak niet wordt weggenomen.

In een recent interview in stelt Robben dat zijn wervels op zeker acht plaatsen vast zaten. Na een tweede consult bij de osteopaat verminderde dit al tot zo’n  zes, na een paar weken was dit aantal afgenomen tot slechts twee niveaus. Ook  behandelde deze osteopaat ook nog eens zijn enkel, die eveneens beperkt was in zijn beweging. Voor Ton Kouwenberg is deze snelle verbetering logisch: “Vaak blijkt zo’n drie tot vijf behandelingen al voldoende om het lichaam volledig te laten herstellen.”

De oorzaak van de klacht Robben

Een osteopaat kent de relatie van  lichaamsweefsels die met elkaar in verbinding staan en op welke manier deze elkaar kunnen beïnvloeden. Daardoor kan een osteopaat de mogelijke oorzaken van een klacht vinden, waar andere behandelaars die niet vonden: veelal in een ander deel van het lichaam dan waar de symptomen optreden. Kouwenberg: “Stel dat de enkel van Robben maar fracties van millimeters afweek, dan kan dit automatisch zijn gecompenseerd ergens anders in zijn bewegingsketen, van zijn voeten tot zijn kruin. Dus in zijn knieën, heupen, zijn ruggenwervel. Als daar dan ergens pijn ontstaat, gaan we niet automatisch op die plek behandelen, maar zoeken we terug naar de oorsprong van de klacht.”

Voorkeursbeen

Iedere klacht is anders. De osteopathie kent vele technieken om verschillende oorzaken aan te pakken. Zo kan ook de linksbenigheid van Robben leiden tot een disbalans in de wervels en dus het klachtenbeeld. Zelfs het gebrek aan vocht (bijvoorbeeld te weinig drinken tijdens de wedstrijd) kan leiden tot rugpijn. International Wesley Sneijder ging, op zoek naar zijn topvorm en op advies van zijn ploeggenoot Didier Drogba, eveneens onder behandeling bij een osteopaat. Hij of zij maakt namelijk los wat los moet zitten en optimaliseert zo met (overwegend) zachte handgrepen de weefselcondities van het lichaam. Het doel van de osteopaat is niet om ziekte te bestrijden maar om de hele persoon te helpen en te ondersteunen om gezond en weerbaar te worden. De osteopaat gebruikt geen medicijnen of apparaten. Een osteopaat is overigens geen vervanger van de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen.Indien nodig, verwijst een osteopaat door naar een andere discipline.