omslag omslag

Osteopathie bij Senioren (Rust Roest)

Geplaats op 22 okt 2022

Ouder worden gaat voor veel mensen helaas gepaard met allerlei fysieke kwaaltjes. Spier- en gewrichtspijnen steken de kop op, een hele nacht doorslapen lukt niet meer en ‘s ochtends duurt het steeds langer voor de stramheid verdwijnt. Hoewel osteopathie door velen niet meteen met deze leeftijdscategorie geassocieerd wordt, kan onze manuele behandeltherapie ook voor ouderen een grote meerwaarde zijn. Hoe? Dat schets ik even in deze blog!

Je lichaam verandert

Tijdens het ouder worden ondergaat het lichaam enkele onvermijdelijke veranderingen die een grote weerslag kunnen hebben op de dagelijkse activiteiten. De weefsels in het lichaam verliezen bijvoorbeeld geleidelijk hun veerkracht en elasticiteit waardoor het herstel na ziekte of blessure een stuk meer tijd in beslag neemt. Heel wat oudere mensen worden als gevolg daarvan dagelijks geconfronteerd met pijn of – op zijn minst – fysieke last. Vaak gaan zij ervan uit dat die fysieke kwalen onomkeerbaar zijn en nu eenmaal horen bij een normaal verouderingsproces. Ze leggen zich neer bij hun pijn en geven de hoop op om ooit nog soepel en pijnvrij te bewegen. Verplaatsingen met de fiets worden geschrapt en ook voor korte (wandel)afstanden wordt de wagen van stal gehaald.

Hoewel dit intuïtief juister aanvoelt, heeft het vermijden van lichaamsbeweging bij fysieke last in de meeste gevallen echter een omgekeerd effect. Een gebrek aan fysieke activiteit heeft immers een grote negatieve impact op de algemene bloedcirculatie in het lichaam – en laat een goede doorbloeding net essentieel zijn voor het herstel van en het evenwicht in het lichaam.

Het nut van osteopathie op korte én lange termijn

Voor ons, osteopaten, is het net een van onze voornaamste doelen om die bloedcirculatie zoveel mogelijk te bevorderen. Dit doen we door de bewegingsverliezen in het lichaam van de patiënt – die zich in de gewrichten kunnen bevinden, maar ook in de bindweefsels rond de spieren of de organen – te gaan losmaken met manuele technieken. Onze technieken zullen wij uiteraard steeds aanpassen aan onze patiënt. Zachte – doch zeer effectieve – mobilisaties zullen bij oudere mensen dan ook meestal de voorkeur krijgen.

Na de behandeling zal de patiënt op korte termijn vooral minder pijn en meer beweeglijkheid en souplesse voelen. Dit leidt tot het hernemen van fysieke activiteiten die niet alleen op fysiek, maar ook op sociaal en psychologisch vlak de gezondheid ten goede komen. Ook de langetermijneffecten van een osteopathische aanpak kunnen daarenboven voor ouderen een groot verschil maken. Zoals ik hierboven reeds kort aanhaalde, zal de verbeterde doorvoeding van de weefsels het genezingsproces in het lichaam stimuleren. Maar ook de evolutie van degeneratieve aandoeningen zoals artrose zal vertraagd worden door de verbeterde circulatie en het herstellen van de compensatiemogelijkheden in het lichaam.

Heb je sinds kort te maken met nieuwe kwaaltjes of sukkel je al jarenlang met stijfheid in de onderrug? Dan is het zeker de moeite om eens bij mij of bij een van mijn collega’s langs te gaan.