omslag omslag

Natuurlijke behandeling van fibromyalgie

Geplaats op 1 mrt 2013

Fibromyalgie is meer dan iedereen denkt. Het is meer dan een chronische aandoening van de spieren alleen. Afwijkingen in de hersenen en het bloed zijn ook te vinden. Fibromyalgie gaat in ieder geval altijd gepaard met pijn op bepaalde drukpunten in de spieren en met vermoeidheid. Het is in deze zin een chronische uit de hand gelopen reactie van het lijf op stress. Je zou het zelfs kunnen zien als een algemene bevriezing van de levenssappen, zoals de Engelse spreken van een Freeze Reaction, een bevroren staat.

Fibromyalgie wordt ook opgevat als een chronische vorm van reuma die niet met opvallende ontsteking gepaard gaat en die de weke delen betreft, vooral spieren. Fibromyalgie wordt gekenmerkt door chronische pijnen in spieren en aanhechtingen van de spieren, alsmede bindweefsel. De pijnen zijn verspreid over het gehele bewegingsapparaat, rug, schouders, armen en benen. In de spieren zijn drukpijnlijke plekken aanwezig, de zogenaamde Tender Points of trigger points. Dat zijn twee verschillende soorten drukpijnlijke plekken. Daarnaast is er vaak sprake van chronische vermoeidheid en slaapproblemen.

 

Fibromyalgie: meer dan spieren alleen

Wanneer de pijn goed lokaliseerbaar is, noemen we dat een Tender Point. Wanneer het pijnpunt tevens een uitstralende pijn veroorzaakt wordt het een Trigger Point genoemd.

De pijn in de spieren kan verergeren tijdens en na lichamelijke activiteit en bij koude en vochtige weersomstandigheden.

Fibromyalgie komt vaak voor bij patiënten die tevens last hebben van slaapstoornissen, chronische vermoeidheid, angsten, kriebelingen en jeuk, hoofdpijnen en stoornissen van de stoelgang.

Tegenwoordig wordt deze aandoening niet meer gezien als iets tussen de oren! [1] OP verschillende plaatsen in het zenwustelsel kunnen namelijk afwijkingen gevonden worden, zelfs in de hersenen. [2] [3]

Reguliere behandeling: pijnstillers centraal of niet? Niet dus!

In een recente studie over de effecten van moderne pijnstilling vinden we een wijze opmerking dat fibromyalgie behandelen met chemische pijnstillers en stoffen tegen depressie alleen niet zo handig is:

Although many of the mechanisms of action targeted by the drugs used to treat Fibromyalgia have been focused to the management of single symptoms, drugs (e.g. pregabalin, duloxetine) have now been identified that demonstrate a multidimensional effect.

However, such drugs often fail to demonstrate acceptable efficacy in the majority of the patient population.  [4]

Zelfs pijnstillende stoffen die een brede werking hebben, zoals bijvoorbeeld pregabeline, werken bij fibromyalgie veel minder dan je zou hopen.

In een overzicht van reumatologen werd over reguliere en alternatieve behandelingen van fibromyalgie gezegd dat:

A range of medical treatments, including antidepressants, opioids, nonsteroidal antiinflammatory drugs, sedatives, muscle relaxants, and antiepileptics, have been used to treat fibromyalgia.

Non-pharmaceutical treatment modalities, including exercise, physical therapy, massage, acupuncture, and cognitive behavioral therapy, can be helpful.

Few of these approaches have been demonstrated to have clear-cut benefits in randomized controlled trials. [5]

Wat dan wel bij fibromyalgie behandeling?

Ten eerste lijkt het erop dat je de chronische pijnen beter niet met chemische of famaceutische pijnstillers kan behandelen, omdat die vaak als bijwerkingen moeheid hebben, je down voelen, alsof je een slak bent en dat alles helpt niet bij het genezingsproces.

Ons lichaam heeft echter de beschikking over een natuurlijke pijnstiller en een remmer van de subtiele ontstekingen die bij fibromyalgie een rol speelt, en dat is de lichaamseigen stof palmitoylethanolamide, dat als het supplement Normast vrijelijk beschikbaar is.

Palmiyoylthenolamide helpt het lichaam weer in balans te brengen, uit de pijnzone en de vermoeidheidszone en als je daarbij je leven weer oppakt, en gaat bewegen, is dat een mooie zaak. Want:

Het lijkt erop dat in ieder geval ook lichamelijke oefeningen, blijven bewegen een duidelijke positieve rol speelt. Aerobe oefeningen (fietsen, lopen, wandelen, joggen) en spierfittness werken allemaal positief! [6]

En dat een benadering van fibromyalgie vanuit meer dan een enkel perspectief beter is voor de mensen die er last van hebben! [7]

Hoog gespecialiseerde behandelingen met magnetische velden over delen van de hersenen leveren ook iets op, maar dat is wel erg heftig en complexe therapie en dure behandeling. En de lange termijn effecten ervan zijn geheel onbekend, dus dat raden we zeker niet aan! [8]

Formele aanbevelingen van reumatologen

De formele aanbevelingen van een grote groep reumatologen, de EULAR in 2008 zijn o.a.

Optimal treatment requires a multidisciplinary approach with a combination of non-pharmacological and pharmacological treatment modalities tailored according to pain intensity, function, associated features, such as depression, fatigue and sleep disturbance in discussion with the patient.

Individually tailored exercise programmes, including aerobic exercise and strength training can be beneficial to some patients with fibromyalgia.

Tramadol is recommended for the management of pain in fibromyalgia.

Antidepressants: amitriptyline, fluoxetine, duloxetine, milnacipran, moclobemide and pirlindole, reduce pain and often improve function, therefore they are recommended for the treatment of fibromyalgia

Boeiend is dat een andere groep, die ook een hele grote analyse deed, de aanbevelingen weer meteen in twijfel trekt, omdat de EULAR meent dat pijnstillers zoals tramadol het meest zinvolle is, terwijl die andere groep juist vindt dat niet-medicamenteuze benaderingen zinvoller zijn!

For complex syndromes, such as fibromyalgia, knowledge about pathophysiology and other maintaining factors is limited and there is still no optimal treatment option on how patients have to be treated. Consequently, it is important to develop guidelines based on empirical evidence or (in the case of lacking evidence) expert opinions from different disciplines. An expert team on fibromyalgia was formed and developed recommendations for the management on fibromyalgia syndrome at the Eular 2007.

However, the present expert groups did not come to the same conclusions as several published meta-analyses, namely that non-pharmacological treatments, particularly a combination of cognitive-behavior therapy and exercise therapy, were more effective than pharmacological treatments.

Dus op het gebied van de behandeling van fibromyalgie is er eigenljk geen duidelijkheid. Daarom lijkt ons het volgende het meest zinvol!

Er zijn binnen de alternatieve behandelingen wel enkele die onderzocht zijn en vooralsnog positief lijken, waaronder acupunctuur, hypnotherapie en osteopathie. Zelf bewegen, bijvoorbeeld volgens Qigong is ook zinvol. [9] Dat alles bespreken we elkders in deze sectie over fibromyalgie in meer detail.

Zinvolle en natuurlijke behandeling van fibromyalgie

Op basis van onze eigen ervaringen, de verhalen van veel mensen met fibromyalgie, de ervaringsdeskundigen en de meest moderne inzichten op het gebied van de oorzaken van fibromyalgie lijkt de volgende benadering op basis van 4 stappen het meest zinvol:

1. Blijven bewegen, ondanks dat je moe wordt, of tegenzin hebt. Maar een lijstje elke dag met drie kolommen en daarboven schrijf je: wandelen. smorgens, smiddags en savonds ten minste 3 minuten wandelen, en dat om de dag opvoeren met een minuut, totdat je in totaal 30 minuten wandelt. Slinger je armen lekker mee en haal diep adem en probeer in een mooie loopritme, een loopkadans te komen.

Zo breng je alle stagnatie in je lijf in beweging en krijgen je spieren weer de kans om fris bloed met zuurstof te ontvangen

2. Let op dat je je niet te buiten gaat aan ongeraffineerde suiker in grote hoeveelheden.

Suiker is eigenlijk een lichaamsvreemd molecuul en verbindt zich in ons lijf met de eiwitten, die onze spieren vormen en gewrichten. Die suiker-eiwit verbinding heet AGE, ‘advanced glycosylation endproducts’ in het moeilijk en daardoor veroudert alles in ons lijf extra snel. Dat is vooral bij fibro heel vervelend.

3. Gebuik natuurlijke pijnstillers en ontstekingsremmers, zoals palmitoylethanolamide (Normast) om de conditie van je lijf natuurlijk te ondersteunen, de pijn te verminderen en de micro-ontstekingen in je lijf weer te harmoniseren.

Deze stof is een lichaamseigen stof die balans brengt in veel belangrijke biologische processen.

4. Kijk of je begeleiding kan krijgen via een goede acupuncturist-arts, een natuurarts of een orthomoleculair arts.

5. Kijk eens op internet onder Guptamethode,  een effectieve benadering van een medisch lastig probleem.

Literatuur over fibromyalgie

Van Houdenhove B, Egle UT: Fibromyalgia: a stress disorder? Piecing the biopsychosocial puzzle together. Psychother Psychosom 2004; 73: 267–275.

Clauw DJ, Crofford LJ: Chronic widespread pain and fibromyalgia: what we know, and what we need to know. Best Pract Res Clin Rheumatol 2003; 17: 685–701.

Wessely S, Hotopf M: Is fibromyalgia a distinct clinical entity? Historical and epidemiological evidence. Baillieres Best Pract Res Clin Rheumatol 1999; 13: 427–436.

Wolfe F: The relation between tender points and fibromyalgia symptom variables: evidence that fibromyalgia is not a discrete disorder in the clinic. Ann Rheum Dis 1997; 56: 268–271.

Schochat T, Raspe H: Elements of fibromyalgia in an open population. Rheumatology 2003; 42: 829–835.

Appendix met aanvullende informatie over de essentie van fibromyalgie

Fibromyalgie pijn en vermoeidheid zijn de meest voorkomende en intense symptomen die zich voordoen bij mensen die lijden aan de aandoening. Statistieken geven aan dat een overweldigend aantal van 3,7 miljoen Amerikanen worden geconfronteerd met fibromyalgie pijn en andere specifieke symptomen. Fibromyalgie is een chronische neurologische aandoening die veroorzaakt recidivating, intense pijn in de spieren en onderling verbonden zachte weefsels zoals pezen en ligamenten. Veel mensen negeren fibromyalgie pijn en vermoeidheid, gezien het feit dat ze zelf-geïnduceerde symptomen, het product van de verbeelding van mensen. Deze opvattingen zijn echter ver van de werkelijke waarheid. Medisch onderzoek resultaten tonen aan dat hoewel er psychologische aspecten betrokken bij de ontwikkeling van fibromyalgie, komt de aandoening als gevolg van neurologische stoornissen, en ongetwijfeld is fibromyalgie pijn echt!

Fibromyalgie pijn wordt beschreven door patiënten in een veelheid van manieren: pijn, branderig gevoel, zuur, straalt, stekende of druk. Hoewel mensen met de aandoening fibromyalgie pijn waarnemen op een andere manier, beweren dat ze altijd een zekere mate van pijn en ongemak voelen in de spieren. Fibromyalgie pijn gaat gepaard met een gevoel van vermoeidheid, ongemak, gevoelloosheid of tintelingen.

De oorzaak voor recidivating fibromyalgie pijn wordt beschouwd als abnormale hersenactiviteit. Medische wetenschappers ondersteunen dat de aanwezigheid van bepaalde hersenen disfuncties vast een uitgesproken stijging van de nerveuze exciteerbaarheid in het hele lichaam. Anders dan bij gezonde mensen, patiënten met fibromyalgie waarnemen externe stimuli in een heel intense manier. Zo hebben veel mensen die lijden aan fibromyalgie ontwikkelt een gevoeligheid voor licht en temperatuur als gevolg van nerveuze stoornissen. Wetenschappelijke experimenten is gebleken dat het feit dat in het geval van mensen met de stoornis, fibromyalgie pijn wordt benadrukt door abnormale hersenactiviteit. Bij blootstelling aan een stimulus van dezelfde intensiteit, kunnen mensen met fibromyalgie ervaren een gevoel van intense pijn, terwijl de meerderheid van de gezonde mensen geen reacties op dat specifieke prikkel.

Een interessant aspect van fibromyalgie is dat alle mensen met de aandoening voel pijn in het lichaam dezelfde regio’s. Fibromyalgie pijn is voornamelijk gevestigd in specifieke plekken op het lichaam, de zogenaamde triggerpoints. Er zijn negen paren van triggerpoints op het lichaam, en ze zijn gevestigd in de volgende regio’s: de onderste zone van de schedel, de achterkant van de nek, de bovenrug, het midden van de rug, de onderrug, de schouders, de regio van de billen, de ellebogen en knieën en de regio van de heupen. De gebieden die de punten waar de fibromyalgie pijn wordt ervaren bij maximale intensiteit surround heten tender points.

Deze triggerpoints en tender points hebben een belangrijke rol in het onthullen van de aanwezigheid van fibromyalgie. Vanwege het feit dat de meeste lichamelijke onderzoeken en routine laboratoriumonderzoek niet in staat zijn te tekenen van de aandoening te sporen, door na te gaan wanneer de patiënt hevige pijn voelt in deze specifieke regio fibromyalgie pijn, een passende diagnose kan worden vastgesteld.

Hoewel mensen met fibromyalgie vooral over spierpijn en een algemene toestand van uitputting klagen door het hele lichaam, het is een feit dat de aandoening veel meer symptomen kunnen genereren, wat als zeer ernstig zijn. Bijvoorbeeld, mensen die zijn die lijden aan fibromyalgie voor langere tijd kunnen lijden aan korte termijn geheugenverlies, verminderde vermogen van de instandhouding van de fysieke en mentale inspanning, slechte concentratie, migraine, hoge bloeddruk en een versnelde hart activiteit.

Fibromyalgie is een ernstige aandoening en de snelheid is van cruciaal belang bij de opsporing van zijn aanwezigheid. Hoewel op dit moment is er geen specifieke remedie voor fibromyalgie kunnen de meeste symptomen worden overwonnen en de algemene gezondheid van de patiënten voorwaarde kan aanzienlijk worden verbeterd door het volgen van bepaalde therapieën en behandelingen. Fibromyalgie pijn, vermoeidheid, cognitieve stoornissen en een slechte geestelijke vermogens kan worden gecorrigeerd door middel van een adequate behandeling, een goede therapeutische programma, gezonde levensstijl en diet.

fibromyalgie alternatieve therapie

 

Article Source : http://nl.artikkelmanuell.com/Controversiële-aspecten-van-fibromyalgie-Pijn_167555/

Fibromyalgie is een complex fenomeen en medische wetenschappers geloven dat er meerdere factoren die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van het. Studies op het gebied hebben geopperd dat mensen met de stoornis waarnemen externe prikkels tegen abnormaal hoge intensiteiten, als gevolg van neurologische stoornissen. Onlangs uitgevoerde experimenten is gebleken dat sommige van de mensen met fibromyalgie tonen duidelijke tekenen van allodynie (hyperactieve hersenen anders reageren op normale prikkels), terwijl anderen tonen duidelijke tekenen van hyperalgesie (abnormaal hoge gevoeligheid voor pijn stimuli). Deze bevindingen zijn zeer belangrijk in het openbaren van de werkelijke oorzaken van fibromyalgie en ze hebben ook bewezen dat de stoornis heeft een duidelijke medische basis.

Slaapstoornissen zijn er ook van verdacht worden de oorzaken van fibromyalgie. Statistieken geven aan dat meer dan 95 procent van de mensen met fibromyalgie lijden aan slaapapneu of slapeloosheid. Tot voor kort geloofden wetenschappers dat slaapstoornissen waren het gevolg van fibromyalgie, maar nu blijkt het andersom. De meerderheid van de mensen die lijden aan fibromyalgie herinneren problemen met slapen lang voordat ze voor het eerst hebben ervaren spierpijn en zwakte. Vandaar, medische wetenschappers geloven dat fibromyalgie gebeurt op het terrein van ongepaste slaappatroon, en zij stellen dat iemand met slaapproblemen erg wordt blootgesteld aan de ontwikkeling van neurologische aandoeningen.

Wetenschappers verklaren dat bepaalde neurotransmitters zoals serotonine (een stof die de intensiteit van de pijn regelt signalen naar de hersenen), worden geproduceerd tijdens de slaap en mensen met fibromyalgie hebben een tekort van deze hormonen als gevolg van afwijkingen in slaap. Daarom moet de behandeling van fibromyalgie in de eerste plaats gericht op het overwinnen van de patiënten slapen ‘problemen.

Een andere oorzaak van fibromyalgie lijkt te zijn slechte spier oxygenatie. Medische wetenschappers beweren dat ongepast zuurstofvoorziening van de spieren is een plausibele verklaring voor verschijnselen zoals spierzwakte en stijfheid, vergelijkbaar met de uitingen van reumatoïde artritis. Hoewel de medische wetenschappers nog niet over de factoren die voorkomen dat de zuurstofvoorziening van de spieren onthuld, zou toekomstig onderzoek bieden de geneeskunde met een antwoord op de puzzle.