omslag omslag

Meditatie voor een gezond en gelukkig leven!

Geplaats op 18 okt 2013

Zolang er mensen zijn, is er al meditatie. Mensen trokken zich terug op bergtoppen en in grotten. Daar gingen ze mediteren om tot rust te komen, voor innerlijke vrede, verdieping en wijsheid. Allerlei culturen en religies gebruiken meditatie. Meditatie is een manier om helemaal tot rust te komen, om te leren luisteren naar uw lichaam. Meditatie is niet bedoeld om de wereld te ontvluchten, maar om uzelf beter te leren kennen.

Voor wie is meditatie geschikt?
Meditatie is niet alleen voor Boeddhisten in een klooster, maar geschikt voor iedereen. Of u nu jong of oud bent, spiritueel bent aangelegd of juist niet, iedereen kan het leren. Zolang u maar bereid bent om het te leren en u zich er voor open kunt stellen. U zult vooral in het begin veel geduld moeten hebben. U zult vaak afgeleid worden en storende gedachten krijgen. Maar als u het volhoudt, zal het steeds beter gaan.

Plaats
U kunt op elke plaats mediteren die u wilt. Maar het is verstandig om een vaste, rustige plek te zoeken, waar u niet gemakkelijk gestoord kunt worden. Dat kan gewoon een hoekje in uw slaapkamer zijn, of achterin de tuin. Er zijn ook speciale meditatiecentra te vinden in Nederland, waar u zich bij kunt aanmelden. Dan kunt u in groepsverband mediteren, ook kunt u daar meditatiecursussen volgen. Misschien zult u eerst even moeten zoeken naar een centra die goed bij u past, waar u zich goed bij voelt.

Tijdstip
Sommige mensen mediteren het liefste meteen na het opstaan, om de dag in alle rust te beginnen. Een ander vindt het juist prettig om ’s avonds na een lange werkdag weer tot rust te komen. U kunt het beste gaan mediteren op het moment dat het u uitkomt en u zich er prettig bij voelt. Sommige mensen mediteren elke dag, terwijl andere mensen één keer per week voldoende vinden. Dat maakt niks uit, u moet kijken wat bij u haalbaar is. In een gezin met kleine kinderen is het soms moeilijk om tijd voor uzelf vrij te maken. Dan zou u ’s avonds voor het slapengaan 10 minuten kunnen mediteren.

Gevolgen
Meditatie heeft invloed om lichaam en geest.
Door meditatie worden we steeds gevoeliger en bewuster. We luisteren beter naar ons lichaam. We leren om spanningen los te laten en om onszelf tot rust te brengen. Door meditatie beginnen we het geluk in onszelf te zoeken.

Verschillende manieren
Iedereen heeft al wel eens een moment van meditatie meegemaakt; lopend in de natuur beseft u ineens hoe mooi het daar is, u blijft staan om naar een zingende vogel te luisteren, u voelt zich ineens intens gelukkig. Het zijn ogenblikken van stilte en vrede.

Het is belangrijk om niet over uzelf te oordelen als er storende gedachten opkomen, of als het niet meteen lukt. Laat die gedachten komen, maar laat ze ook weer voorbij gaan. U hoeft niet perse is de lotushouding te zitten, op een stoel kan ook. Maar zorg ervoor dat u alert blijft, gemakkelijk zit en ontspannen bent. Sluit uw ogen of kijk naar een vast punt voor u. Begin met een korte periode mediteren, u kunt dat later opbouwen naar langere periodes. Haal een paar keer diep adem voor u begint.

De verschillende manieren om te mediteren
Concentratie
Concentratie
Mediteren met concentratie
U kunt mediteren door u op een bepaald punt te richten, bijv. een brandende kaars. Het is de bedoeling dat uw aandacht volledig daarop geconcentreerd is. Ook op een geluid kunt u zich concentreren, bijv. op een mooie mantra (steeds dezelfde zin herhalen). U kunt ook zelf meezingen of de mantra uitspreken. De ademhaling is ook een geschikt doel om u op te concentreren. U kunt bij elke in- of uitademing tellen. Zodra u de tel kwijt raakt, begint u weer bij één.

Mediteren met opmerkzaamheid
Wees u ervan bewust van alles wat er op dat moment speelt; een zere knie, een warm briesje langs uw wang, gevoelens die in u opkomen. Richt uw aandacht daar op. Dit kan ook tijdens het afwassen of de aardappels schillen. Wees helemaal bij dat moment en niet bij alle andere dingen die u nog moet doen. Deze manier van mediteren kunt u overal en altijd doen. Wees bij het moment, wees opmerkzaam.

Loopmeditatie
Loop grote cirkels door uw kamer of tuin. Loop langzaam en wees u bewust van elke stap die u maakt. Vaak wordt de zittende meditatie afgewisseld met de loop-meditatie, om niet al te stijf te worden van het zitten. Dit is vooral geschikt als u een langere tijd achter elkaar wilt mediteren.

Een oefening
Dit is een oefening waarbij u de ademhaling gaat tellen

zoek een rustige plaats op, waar u niet gestoord wordt
trek makkelijk zittende kleding aan
ga in kleermakerszit zitten, of op een ander manier die u prettig vindt
zorg dat u alert kunt blijven, ga dus niet ergens tegenaan hangen
leg uw handen neer op uw benen, de handpalm naar boven gericht
doe uw ogen dicht
haal rustig adem, in en uit
adem door uw buik en niet in uw borst
begin met het tellen van uw ademhaling
bij elke inademing telt u
raakt u de tel kwijt, begin dan weer bij één
bent u bij tien, begin dan weer bij één
komen er gedachten bij u op, veroordeel dat niet, maar laat ze weer voorbij gaan
begin met een minuut of vijf, na meer ervaring kunt u het langzaam opbouwen