omslag omslag

De tenniselleboog, een osteopatische benadering game-set-match

Geplaats op 22 okt 2022

Mensen die er al mee te maken kregen zullen het beamen: een tenniselleboog is geen pretje. Deze pijnlijke aandoening heeft een grote impact op je dagelijkse handelingen en geneest bij velen moeilijker dan verwacht. Rust en – eventueel ontstekingsremmende – pijnmedicatie zijn bij een acute tenniselleboog de belangrijkste componenten van de behandelstrategie. Maar wat als de last maar blijft aanslepen? Dan is een bezoekje aan de osteopaat zeker een goed idee! 

Epicondylitis

Bij een tenniselleboog – officieel epicondylitis lateralis genoemd – is er sprake van een ontsteking ter hoogte van de elleboog. De spieren die zorgen voor strekbewegingen in de handen en vingers hangen vast aan een botstuk aan de buitenkant van de elleboog. Bij een chronische overbelasting van deze groep spieren, ontstaan microscopisch kleine scheurtjes op de plaats waar de ze aanhechten aan de elleboog. Deze scheurtjes lokken vervolgens een ontstekingsreactie uit, waardoor het bewegen van de elleboog pijnlijk en lastig wordt.

Iets minder bekend is de golferselleboog – officieel epicondylitis medialis -, het kleine broertje van de tenniselleboog. Bij deze klacht (die minder vaak voorkomt) is er sprake van een overbelasting van de buig- of plooispieren van de handen en vingers. De aanhechting van deze spieren – en dus ook de plaats waar de ontsteking zich voordoet – bevindt zich aan de buitenzijde van de elleboog.

Laat je niet misleiden door de naam: tennis- en golfersellebogen kunnen door allerlei repetitieve bewegingen veroorzaakt worden! De meeste gevallen worden zelfs niet door het tennissen of golfen uitgelokt. Veel vaker zijn het huishoudelijke taken, bandwerk of langdurig typen die deze overbelastingsklachten in de hand werken.

Osteopathie?

Als osteopaat gaan wij ons bij het onderzoek en de behandeling nooit beperken tot de regio waar je last ondervindt, en dat is ook bij de elleboog niet anders. Het functioneren van dit gewricht en de spieren en ligamenten eromheen wordt immers beïnvloed door tal van andere zones in je lichaam. Zo zijn de zenuwen die de arm ‘besturen’ afkomstig uit de nek en leggen de bloedvaten die de weefsels rond de elleboog van zuurstof en andere noodzakelijke voedingsstoffen voorzien een heel traject af vanuit het hart via het sleutelbeen en de okselregio. Ook mechanisch kunnen heel wat zaken zorgen voor een verhoogde spanning in het ellebooggewricht. Problemen in de pols waarbij de middenhandsbeentjes niet goed meer bewegen ten opzichte van elkaar kunnen bijvoorbeeld de spanning op de spieren die aangedaan zijn bij een tennis- of golferselleboog gevoelig verhogen. Maar ook een verminderde mobiliteit in de schoudergordel kan de spanning rond de elleboog doen toenemen, waardoor de kans op overbelastingsblessures sterk toeneemt.

Wanneer iemand bij ons langskomt met elleboogklachten, zullen wij in het hele lichaam op zoek gaan naar bewegingsbeperkingen die kunnen bijgedragen hebben aan het ontstaan en het in stand houden van de klacht en deze via manuele technieken behandelen. Door de doorbloeding en bezenuwing te optimaliseren en de spanningen rond het ellebooggewricht zo veel mogelijk te reduceren, wordt het natuurlijk genezingsproces van het lichaam gestimuleerd. De herstelperiode wordt hierdoor ingekort en de genezing is duurzamer, waardoor de kans op herval gevoelig verkleint.

Ondervind je zelf regelmatig last in de elleboog of kom je graag eens langs voor een preventieve check-up?