omslag omslag

Het belang van een goede stoelgang

Geplaats op 31 aug 2012

Veel patienten met stoelgangproblemen vinden het lastig om hier met hun behandelaar over te praten.

Echter het belang van een goede stoelgang en kwaliteit van de ontlasting is een belangrijke indicatie over de gezondheid.
Osteopaten kunnen een belangrijke rol spelen in de voorlichting en eventuele doorverwijzing van patienten met deze problemen.

Voedsel wordt verteerd. De meeste mensen vinden het moeilijk om zonder schaamte over het eindproduct te praten. Maar onze ontlasting zelf vertelt een openhartig verhaal.

Die zegt niet alleen iets over ons voedingspatroon en de conditie van onze ingewanden, maar ook over de hoeveelheid stress, woede en angst in ons. Poep is tenminste zo’n bruikbaar diagnostisch instrument als onze temperatuur en bloeddruk

‘De ontlasting geeft een indicatie van onze gezondheid’, aldus Ted Loftness, internist in Litchfield, Minnesota in de Verenigde Staten. ‘Niets wordt zo sterk overschat als seks en niets wordt zo onderschat als een goede ontlasting.’ Op het moment dat het eten in uw mond komt, begint in uw lichaam een proces om het te veranderen in een dikke soep genaamd chijm (spijsbrij).
Door de werking van kauwen, speeksel, peristaltiek (onwillekeurige contracties van de ingewandspieren), bacteriën, zoutzuur, spijsverteringsenzymen, gal en andere secreties krijgt elke maaltijd de consistentie van erwtensoep.
Terwijl uw spijsverteringscellen suikers, zetmeel, vetten, vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen opnemen, gaan de afvalproducten verder.
In de dikke darm worden de restanten gecombineerd, samengeperst en gedeeltelijk ingedikt. Wat overblijft – onze uitwerpselen – bestaat uit water, onverteerbare vezels, onverteerd voedsel (granen, kleine zaden), afgestoten dode lichaamscellen, levende en dode bacteriën, darmsappen en gal.
(De afgedankte rode bloedlichaampjes in de gal verlenen de uitwerpselen hun karakteristieke kleur.)

Hoewel door stofwisselingseigenaardigheden, variaties in darmflora en andere variabelen het criterium voor gezonde uitwerpselen voor ieder anders is, moeten de uitwerpselen als regel bruin tot lichtbruin zijn; stevig maar niet hard, cilindervormig, niet geplet; tamelijk dik en groot, niet compact; met enige structuur maar niet al te brokkelig, en gemakkelijk uit te persen.
En ze mogen niet – al te veel – stinken. ‘Men scheidt nu eenmaal methaan en bacteriële, gedegenereerde voedingsstoffen uit, dus een luchtje zal er altijd wel aanzitten’, aldus Patrick Donovan, een natuurgenezer uit Seattle. ‘Maar het mag geen sterke, penetrante stank zijn.’
Er zijn nog twee kenmerken waarover de meningen verschillen: het aantal stukken en drijfkracht. Sommige voedingsdeskundigen menen, dat iedere ontlasting één geheel moet vormen, ongeveer van de grootte en vorm van een banaan, taps toelopend.
Anderen zeggen, dat de uitwerpselen geen mooi gevormde pakketjes hoeven te zijn.
Ze kunnen in het toiletwater uitlopen of in stukken breken.
Ook over het drijfvermogen van de ontlasting lopen de meningen uiteen. De ene visie is, dat drijfkracht een teken is dat het lichaam de mineralen uit het voedsel heeft opgenomen. Daartegenover staat de mening dat gezonde ontlasting moet zinken door de zwaarte en de vezelinhoud.

Een van de gangbaarste maag-darmklachten betreft de hardheid van de uitwerpselen en een weinig frequente, moeizame ontlasting – beter bekend als constipatie.

Chronische constipatie kan bijdragen aan auto-immuunziekten en dikkedarm- of borstkanker. ‘Hoe langer de uitwerpselen in de dikke darm blijven, hoe meer stofwisselingsproducten – bijvoorbeeld oestrogeen – die met de gal zijn uitgescheiden, weer door het lichaam worden opgenomen’, verklaart Donovan, die in zijn kliniek voor natuurgeneeswijzen kankerpatiënten behandelt. ‘We zien een toegenomen kans op borstkanker bij vrouwen met een voorgeschiedenis van constipatie.’

Regelmaat is van belang, maar over de frequentie verschillen de meningen. Volgens de Indiase Ayurveda-leer is eenmaal per dag ideaal. Maar driemaal per dag – na elke grote maaltijd – of driemaal per week kan ook gezond zijn. Sommige deskundigen kijken verder dan de lichamelijke conditie: de spijsvertering en ontlasting kan men zien als een metafoor voor het vermogen het nuttige uit onze ervaringen te halen en ons te ontdoen van wat onnodig of schadelijk is of ons op een of andere manier belemmert. Als je iedere dag een gezonde ontlasting hebt, laat je het verleden los en haal je het nieuwe naar je toe.

De drie basisbenodigdheden voor een gezonde ontlasting zijn vezels, vocht en lichaamsbeweging.

Hier volgen enkele tips om de conditie van uw spijsverteringsstelsel te verbeteren.

  • Eet meer voedingsvezels, die voorkomen in volkorenproducten, met name granen, groente en fruit. Dankzij de vezels wordt het afval soepel en snel door uw spijsverteringsstelsel vervoerd.
  • Drink veel – liever water dan suikerhoudende dranken – om darmverstopping door overmatige vezels te voorkomen.
    Zorg voor lichaamsbeweging. Een wandeling is bevorderlijk voor een regelmatige stoelgang.
  • Kies regelmatig etenswaren die de spijsverteringsenzymen stimuleren, onder andere wilde rijst en scherpe producten zoals knoflook, gember en uien, en radijs.
  • Eet gefermenteerde producten zoals miso (sojapasta), tempeh, kwaliteitsyoghurt en zoetzuur om de heilzame bacteriën in de darmen aan te vullen.
  • Beperk of staak de consumptie van koffie, laxeermiddelen en geraffineerde producten, die de regelmatige stoelgang verstoren. Antibiotica, anticonceptiepillen en andere voorgeschreven medicijnen kunnen de ontlasting ook hinderen. Als u last heeft van constipatie, vraag uw huisarts dan of u andere medicijnen kunt krijgen of de dosis mag verkleinen.
  • Schenk aandacht aan uw eten terwijl u eet. Ga zitten. Zet de televisie uit. Lees niet en luister niet naar de radio. Kijk naar het eten en naar de kleur. Ruik het. De band die u hierdoor met uw eten krijgt, zal de spijsvertering bevorderen.
  • Ga naar de wc wanneer u moet. Ga wanneer u aandrang voelt en niet alleen maar als het uitkomt.
  • Bestrijd stress – die kan leiden tot verstopping of diarree – met meditatie of yoga.
  • Als u durft, probeer dit dan eens: ga op blote voeten of met sokken aan gehurkt op de wc-bril zitten. Door te hurken verdwijnt de hoek tussen dikke darm en rectum, zodat dit verder open komt te staan, wat de stoelgang vergemakkelijkt. Vergelijk het maar met het rechttrekken van een tuinslang met een knik erin.
  • EN…vraag jezelf regelmatig af of bovenstaande tips voor je werken…

Cursus poep lezen voor beginners

Zwart, teerachtig, plakkerig
Bloedingen in het eerste deel van het spijsverteringskanaal. De donkere kleur is afkomstig van verteerde bloedcellen.

Heel donkerbruin
U heeft de vorige avond rode wijn gedronken of u eet te veel zout of onvoldoende groente.

Glanzend rood of purper
U heeft bieten of andere rode etenswaren gegeten.

Lichtgroen
U eet te veel suiker of te veel groente en fruit met onvoldoende granen of zout.

Bleek of kleikleurig
Er worden minimale hoeveelheden gal uitgescheiden, misschien door aandoeningen aan de galblaas of de lever.

Bloederig of slijmerig
Aambeien, een teveel aan bepaalde bacteriën in het maag-darmkanaal, colitis (ontsteking van de dikke darm), ziekte van Crohn of dikke-darmkanker. Rood bloed duidt er meestal op dat de aandoening zich aan het eind van het spijsverteringskanaal bevindt; zwart bloed wijst op deels verteerd bloed afkomstig van een aandoening in een hoger gelegen gedeelte. Ga onmiddellijk naar uw huisarts.

Dun als een potlood en lintachtig
Een poliep of gezwel in uw dikke darm kan de doorgang hebben verkleind.

Groot en drijvend, met een vettige film op het toiletwater
Slechte voedselopname: uw spijsverteringsstelsel haalt niet het uiterste uit het voedsel.

Los en waterig, soms met onverteerde voedselresten
Mogelijke oorzaken van diarree: voedselvergiftiging, lactose-intolerantie, antibiotica, middelen tegen maagzuur, verandering in voedingspatroon, reizen, angst, stress, ziekte van Crohn, spastische darm.

Kleine, harde keutels
Verstopping – ook al heeft u regelmatig ontlasting. Mogelijke oorzaken: te veel droog voedsel, waaronder eiwit, en onvoldoende groente en rauwe voedingswaren, overmatig gebruik van laxeermiddelen, zorgen, spastische darm.

Afwisselend diarree en constipatie
Spastische darm. Deze chronische aandoening wordt gestimuleerd door rood vlees, specerijen, suiker, alcohol, gebrek aan vezels, allergene voedingsmiddelen, onregelmatig slapen en chaotische relaties.

Stank
Verstoord evenwicht in de darmflora of te veel dierlijke eiwitten, die in uw spijsverteringskanaal kunnen gaan rotten.
Origineel: Martiga Loon. Verschenen in Ode #29
Met toestemming bewerkt en overgenomen van Natural Health april 1999
Overgenomen van: 
http://www.air.nl/energie/poepfactor.html
Link naar origineel bericht.