omslag omslag

De echte oorzaak van artrose(slijtage)

Geplaats op 15 aug 2014

Alkmaar, 15-08 2014

Osteopaten zien in hun praktijk dagelijks  mensen met ernstige artrose klachten.

Onderzoekers van de Universiteit van Stanford hebben een opzienbarende ontdekking gedaan die lijkt aan te tonen dat de medische wereld het wat artrose betreft helemaal mis heeft.

Artsen dachten altijd dat artrose vooral wordt veroorzaakt door blessures, beschadigingen en of mechanische slijtage.Deze aandoening en schijnbare slijtage kan wel eens het gevolg zijn van lichte ontstekingen!

Men heeft ontdekt bij onderzoek van weefsel uit gewrichten van arthose patienten  dat er veelal sprake is van  een verhoogde aanwezigheid van migrerende ontstekingscellen die al vroeg in het ziekteverloop actief zijn en mogelijk een cascade van moleculaire reacties in gang zet.

Normaal is deze reactie bedoeld om binnendringende micro-organismen onschadelijk te maken, maar in dit geval werden de gewrichten zelf aangevallen. Dit kan betekenen dat artrose, net als reumatoide artritis een auto-immuunziekte is waarbij het lichaam zichzelf aanvalt.

Volgens de huidige medische opvattingen is artrose ongeneeslijk. Het gebruikelijke advies is om af te vallen, gedoceerd te bewegen, oefentherapie en medicatie.

Artrose moet niet worden opgevat als een onvermijdelijk gevolg van het ouder worden. In plaats daarvan kan iemands levensstijl worden geanalyseerd om te bepalen wat de chronische ontsteking veroorzaakt en welke natuurlijke middelen kunnen helpen om de voortschrijdende achteruitgang te remmen.

Mogelijk worden  de meeste vormen van artritis veroorzaakt door een intolerantie voor bepaalde voedingsbestanddelen of chemische stoffen in de omgeving.

Wat kunt U zelf ondernemen?

Indien er sprake is van overgewicht,  is het zaak af te vallen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht niet alleen last hebben van heupen en knieen (gewichtsdragende gewrichten) maar ook m.n. in de vingergewrichten. (noduli van Heberden) Dat wijst erop dat het verband  tussen overgewicht en artrose niet alleen wordt veroorzaakt door een biomechanische belasting.

Onderzoekers denken dat vetweefsel een belangrijke bron is van ontstekingsbevorderende stoffen zoals cytokines, chemokines en adipokines. Deze stoffen kunnen ontstekingen stimuleren en sturen het artroseproces aan.De link met overgewicht heeft misschien meer te maken met iemands algehele voedingspatroon en leefstijl, en hoe die kunnen leiden tot insulineresistentie en een verstoorde stofwisseling (metabool syndroom) De belangrijkste factoren die hieraan bijdragen,  zijn een teveel aan suiker bewerkte voedingsmiddelen en gebakken voedsel.

Dit kan leiden tot de afgifte van vrije radicalen die, in een overmaat, de weefsels rond de gewrichten kunnen beschadigen.

Een verstoorde vetzuurbalans bevat te weinig Omega 3 vetzuren en teveel omega 6 vetzuren. Dit kan leiden tot ontstekingen, die op hun beurt beschadigde, gezwollen en pijnlijke gewrichten kunnen opleveren. Zorg dus dat uw voeding een optimale verhouding (1:1 tot 5:1)bevat aan omega 3 vetzuren. Aanbevolen dosering per dag 1400 mg EPA en 1000 mg DHA vetzuur.

Laat gebakken voedsel en geraffineerde suikers en koolhydraten staan! Ga over op plantaardige mediterraan dieet met weinig verzadigde vetten. Gebruik ontstekingsverlagende voedingsmiddelen zoals donkergroene bladgroenten en citrusvruchten.

Bent u overgevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen?

De ervaring van voedingsdeskundigen is dat artrose vaak door een voedselallergie of intollerantie wordt veroorzaakt.

Veel patienten blijken overgevoelig te zijn voor nachtschade groenten (aardappel, tomaat,paprika etc)

Het zogenaamde Paleodieet is een prachtig voorbeeld van een oergezond dieet.

Dit bevat over het algemeen minder allergenen , zoals granen, aardappels, zuivel, conserveermiddelen en andere voedseladditieven. Bovendien zit er meer vis in dit dieet, wat de ontstekingen weer remt ivm de aanwezigheid van het Omega 3 vetzuur.

De  meest voorkomende allergenen in onze voeding zijn: Melk en zuivelprodukten, Tarwe, Aardappels, Geraffineerde suiker, Chocolade, Eieren, Varkensvlees, Gist, Mais.

Denk aan voedselovergevoeligheid als u last het van gewichtsproblemen, gezwollen handen, ogen, enkels of buik, overmatig zweten zelfs zonder inspanning, voortdurende vermoeidheid ondanks voldoende slaap, een te hoge hartslag m.n. direct na de maaltijd, gasvorming in maag en darmen etc.

Dagelijks een halve eetlepel lijnzaadolie afgewisseld door hennepzaadolie zorgt voldoende plantaardige omega 3. Verse gember eten op regelmatige basis heeft een ontstekingsremmende invloed, evenals Kurkuma (geelwortel) deze specerij kan worden toegevoegd aam groenteschotels en dergelijke en heeft eveneens een sterk remmende werking op ontstekingsprocessen.