omslag omslag

Bloeddruk verlagen door groentesap.

Geplaats op 9 mrt 2013

Hoge bloeddruk (hypertensie) is een belangrijke factor tot het ontstaan van hart- en herseninfarcten. Gezonde voeding, beweging en voldoende slaap zijn factoren die een normale bloeddruk bevorderen.

Amerikaanse wetenschappers ontdekten een in de natuurgeneeskunde reeds beproefd middel: namelijk het drinken van groentesappen als natuurlijk middel tegen matige hypertensie. Volgens een studie die gepubliceerd werd in de ‘Journal of the American Medical Association (JAMA) zorgt dit groentesap ervoor dat het bloed op een natuurlijke wijze iets dunner wordt. Daardoor verbetert de bloedsomloop en verlaagt de bloeddruk. Groentesap is zeer rijk aan kalium. Een kwartliter groentesap bevat 850 milligram kalium tegenover slechts 135 milligram zout. Soepele bloedvaten Wetenschappers van het Linus Pauling Instituut, dat verbonden is aan de Oregon State University, en het Vlaams Instituut voor Orthomoleculaire Wetenschappen (VIOW) hebben een cruciaal mechanisme ontdekt waardoor bloedvaten bij oudere personen hun elasticiteit verliezen en daardoor verharden. Verharding van de bloedvaten leidt meestal tot een hoge bloeddruk en op termijn tot cardiovasculaire ziektebeelden.

Slagaderverkalking is de voornaamste doodsoorzaak in de Westerse wereld. Deze ziekte treft 80 procent van alle vijftigplussers. Bloedvaten beschikken over ‘zachte spieren’ die om beurten ontspannen en samentrekken om de doorbloeding goed te alten verlopen. Een dun laagje endotheelcellen in de bloedvaten fungeert gedeeltelijk als een sensormechanisme om dit ontspanning- en samentrekkingsproces te helpen reguleren. Een beetje ‘dove cellen’ Specieke enzymen sturen de werking van die endotheelcellen zorgen voor een goede signaaloverdracht. Bekend is nu dat ouder wordende bloedvaten wel nog de capaciteit hebben om te ontspannen, maar dat de endotheelsensorcellen hen geen signaal geven om dat te doen. Wetenschappers van het Linus Pauling Instituut en het Vlaams Instituut voor Orthomoleculaire Wetenschappen (VIOW) leggen in hun studie uit hoe een zeer complex enzymatisch proces aan de basis ligt van dit gebrek aan communicatie tussen de endotheelsensorcellen en de vaatwand. Geen signaaloverdracht De enzymatische fosforylatiereactie, die essentieel is voor de signaaloverdracht, verliest de helft van zijn effectiviteit in de ouder wordende bloedvaten. Dit verlies aan fosforylatie komt door een verminderde activiteit van het AKT enzym dat de signaalfunctie verbetert en een sterk verhoogde fosfatase activiteit dat de signaaloverdracht duidelijk vermindert.
Het AKT enzym wordt ook wel Protein Kinase B (PKB) genoemd. Het speelt een belangrijke rol in de signaaloverdracht. Als er een fout in zo n signaleringsroute zit, kan dit ook leiden tot kanker en diabetes.

Volgens het Pauling Instuut en het VIOW zijn bepaald type vetten – de ceramiden – verantwoordelijk voor de excessieve fosfatase activiteit. Een dieet met o.a. ruim aan verse groenten en aanvulling van liponzuur blokkeren de ceramide synthese. Commentaar NDN Elke dag 360 milliliter -zoutarm- groentesap drinken kan de bloeddruk reguleren. De kant- en klare geperste groentesappen die tegenwoordig te koop zijn in veel supermarkten en in het bijzonder de biologische sappen in de natuurwinkel bevatten o.a. het sap van tomaten, wortelen, selderij, bieten, peterselie en spinazie. Zelf doen: nóg gezonder

Zelf sappen persen heeft nog een krachtiger uitwerking. Een voeding die rijk is aan verse groenten en fruit, aangevuld met liponzuur, zorgt ervoor dat de vaatfunctie veel langer optimaal blijft. Veel verse groenten (meer dan nu wordt aanbevolen namelijk minimaal 300 gram per dag aan groenten en 4 stuks fruit per dag), fruit en liponzuur beschikken over de nodige antioxidanten om de kleine, maar chronische ontstekingsreacties, die vooral de ouder wordende bloedvaten aanpakken.

Zélf persen heeft nog twee belangrijke voordelen. U krijgt meer pulp in het sap. Dat is niet alleen véél lekkerder, maar daarmee krijgt u ook meer vezels binnen. Daar zijn o.a. uw darmen weer blij mee!