omslag omslag

Beweeg en leef langer!

Geplaats op 17 aug 2014

Dat beweging belangrijk voor de mens is weet iedere osteopaat.

Dit belang wordt onderschreven door een onderzoeksteam van de Universiteit van Harvard, Universiteit van Stanford en de Londen school of Economic Health.

Zij verzamelden 57 onderzoek met 14.716 deelnemers waarin werd gekeken naar het effect van beweging (1)

Geen enkel onderzoek hiervoor vergeleek beweging direct met het gebruik van geneesmiddelen, maar de onderzoekers gebruikten speciale statistische analysemethoden en maakten zo toch een vergelijking met 248 onderzoeken waarin het effect van belangrijke medicijnen werd onderzocht op chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, nasleep van een beroerte, hartfalen en diabetes.

Wat de men ontdekte was niet alleen belangrijk, het was een openbaring.

Uit verschillende eerdere 0nderzoeks trials was al duidelijk dat bewegen goed voor ons is, zelfs bij kanker, gewrichtsontsteking, astma en of hartproblemen.

Maar nog geen enkel onderzoek had laten zien dat we de meeste pillen eigenlijk gewoon in de prullenbak kunnen gooien.

Die pillen zijn het fundament onder de geneesmiddelenindustrie: |Statines (cholesteroverlagers), betablokkers (middelen tegen hart en vaatproblemen), ACE-remmers (bloeddrukverlagers)  en allemaal werden ze vergeleken met regelmatig bewegen.

Alleen met diuretica (plaspillen) bleken patienten met hartfalen langer te blijven leven dan door alleen meer te bewegen!

Mensen die van een beroerte herstelden, hadden meer baat bij bewegen dan bij welk geneesmiddel dan ook.

Bij elke andere aandoening was bewegen even heilzaam als een geneesmiddel.

Opmerkelijk detail is de de onderzoekers niet het soort beweging en de duur ervan hebben onderzocht. Welk type beweging en welke intensiteit van bewegen het best voor bepaalde patienten is, weten ze dus niet. Wel is duidelijk dt geen enkele vorm van beweging nadelige effecten had.

(1) Britisch Medical journal 2013; 347:F5577.