omslag omslag

Belang van meditatie en voeding bij Depressie

Geplaats op 8 nov 2013

Een onderzoek (1) in de Nutrition Diet (2012, 18 oktober) is een samenvatting van 11 verschillende onderzoeken uitgevoerd bij mensen in de leeftijdsgroep van 18 tot 97 jaar. De onderzoekers vonden een verlaagd risico op depressie bij mensen, die voeding gebruikten die rijk is aan foliumzuur, omega-3vetzuren, mono-onverzadigde vetzuren uit olijfolie, visolie, noten en zaden.

Daarnaast moet er ook een ruim gebruik aan groenten en fruit op het menu staan. Hun conclusie is dan ook dat voeding invloed heeft op depressie.
Vetzuren en prikkeloverdracht

Dat goede vetzuren een heel belangrijke rol spelen in de prikkeloverdracht van de neurotransmitters is bekend. Alle celwanden zijn opgebouwd uit vetzuren. De goede vetzuren zorgen voor een betere geleiding en doorlaatbaarheid. Overmatig gebruik van slechte vetzuren van verhit vet, dierlijk vet en transvetzuren geeft starre celwanden.

Dit zorgt voor energievermindering van de cellen, maar verlaagt ook de geleiding van prikkels door de neurotransmitters. Daarnaast zijn groenten, zaden en noten ook rijk aan mineralen. Voldoende water drinken en mineralen zijn essentieel bij iedere vorm van celcommunicatie.
Magnesium tekort

Magnesiumtekort is mogelijk een belangrijke oorzaak van de meest voorkomende vormen van depressie en aanverwante mentale ziekten zoals IQ verlies, verslaving, etc. (2). Magnesium is belangrijk voor de algemene gezondheidszorg en verdient daarom meer aandacht.

Raffineren van voeding, in het bijzonder van granen, ligt mede aan de basis van een veel voorkomend magnesiumgebrek onder de bevolking. De magnesiumbehoefte van het lichaam is groot, omdat dit mineraal nodig is voor meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam.

Een magnesiumtekort leidt o.a. tot beschadiging van neuronen. Magnesium tekorten kunnen veroorzaakt worden door stress, overmaat aan calcium in het dieet, maar ook door voeding arm aan magnesium.
Geraffineerde granen arm aan mineralen

Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn rijk aan chlorofyl. Denk bijvoorbeeld aan de natuurlijke groene kleur van bijvoorbeeld spinazie en alle andere groene bladgroenten. Het centrum van de chlorofylmolecule bestaat uit magnesium.

De overige magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn: bonen, erwten, noten en zaden. Daarnaast zijn ook niet geraffineerde granen rijk aan magnesium (magnesiumrijke vezels en kiemen worden tijdens het raffineren van granen verwijderd).

Aanvulling van magnesium (3) kan in de vorm van organisch gebonden magnesium (op basis van citraat, glycinaat, tauraat of een magnesium chloride in vloeibare vorm). Een Epsom (voeten)bad is een uitwendige mogelijkheid om via de huid magnesiumsulfaat binnen te krijgen om zo de magnesiumspiegel in het bloed snel te laten stijgen.
Omega 3-vetzuren bij depressie

Aanvulling van omega 3-vetzuren vermindert depressieve klachten en verbetert de kwaliteit van leven van oudere vrouwen, aldus een studie (4) in Nutrition Health Aging (2011). Voor deze studie werden 46 depressieve vrouwen (leeftijd 66 tot 95 jaar) verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De vrouwen in de suppletiegroep kregen gedurende 2 maanden dagelijks 2,5 gram omega 3-vetzuren (1,67 gram EPA en 0,83 gram DHA).

De overige vrouwen kregen een placebo. Het effect van de behandeling werd gemeten met behulp van de Geriatrische Depressie Schaal (GDS). Alleen in de suppletiegroep nam de score op de GDS duidelijk af na de behandelperiode.

Daarnaast verbeterde in deze groep het lichamelijk en psychisch welzijn. De therapietrouw in de suppletiegroep was groot. Dit kon worden afgelezen aan de hand van een toename van de concentratie EPA en DHA in de membranen van de erytrocyten.

Aanvulling van omega 3-vetzuren kan bij oudere vrouwen met een depressie, leiden tot een verlichting van symptomen, maar ook tot een verhoogde kwaliteit van leven. Of bij mannen eenzelfde resultaat te verwachten valt, is nog onduidelijk.