omslag omslag

9 stappen voor een wonderbaarlijk leven!

Geplaats op 16 okt 2015

Op een zonnige herfstmorgen liep ik tegen de stroom in door de straten van Londen-Noord. Het viel me op dat veel mensen die me tegemoet kwamen volledig geobsedeerd leken door het trottoir, hun missie om op tijd op het werk te komen en andere existentiële vraagstukken, en hoe weinig er zich bewust leken van de prachtig blauwe lucht boven hen en van het wonder van hun bestaan.

Je moet jezelf trainen om dat als een wonder te blijven ervaren, dat is zeker – dat gevoel komt meestal niet vanzelf. Zonder een gedisciplineerde focus neigen we ernaar om negatief te denken en vervallen we in zorgen en angsten. Daardoor voelen we niet meer de opwinding dat we hier zijn en dat is eigenlijk hetzelfde als je leven verspillen.

Want als je doodgaat en jezelf terugvindt aan de hemelpoort – en dat kan al heel snel het geval zijn – waar de heilige Petrus, of wie er dan ook maar dienst heeft op dat moment, aan je vraagt hoe je je leven hebt doorgebracht en je dan antwoordt dat je het grootste deel van je leven hebt doorgebracht met staren naar de tegels in het trottoir terwijl je je druk maakte over allerlei dagelijkse dingen, zou hij je waarschijnlijk een beetje dom noemen. Bespaar jezelf die schaamte en ga jezelf direct weer trainen.

Stap een is niet naar beneden kijken, maar omhoog. Natuurlijk is het prima om zo nu en dan naar trottoirtegels te staren om een gevoel van nederigheid op te roepen en jezelf te gronden, maar als dat je normale houding is, word je er zwaarmoedig van. Dus kijk omhoog, zie de hemel boven je, verruim je blik en hou je aandacht voor je op ooghoogte.

Stap twee is achter je luisteren. Dat is een oude Daoïstische truc om je waarneming uit te breiden. Door je oren te trainen op alles wat er achter je te horen is, worden ook je andere zintuigen gevoeliger voor het hele 360-graden-panorama van het leven dat zich om je heen afspeelt.

Stap drie is aandacht geven aan je ademhaling. Zodra je weer voelt dat adem je lichaam inkomt en uitgaat, sta je die toe een langzaam en gestaag ritme aan te nemen. Je buik zwelt als je inademt en trekt zich samen om de gebruikte lucht naar buiten te persen als je uitademt. Dit zorgt ervoor dat je versnipperde denken zich op een ding focust en daardoor direct veel krachtiger wordt.

Stap vier is om al je bewegingen te laten beginnen vanaf het punt net onder je navel. Dat is een inzicht uit de Daoïstische vechtkunst en het leidt ertoe dat je bewegingen meer kracht krijgen, zodat je je als een gecontroleerde vloedgolf door het leven beweegt.

Stap vijf is bereid zijn om het bestaan te accepteren van een onderliggend intelligent patroon dat alle aspecten van het leven – in je en om je heen – bezielt en hierover van binnen te glimlachen, van diep in je heupen tot aan de puntjes van je oren.

Stap zes is je ruggengraat verlengen alsof er iemand de kruin van je hoofd je omhoog trekt naar de hemel en dan, terwijl je erop vertrouwt dat dit je rechtop en oprecht houdt, je spieren en pezen toestaan om zacht te worden, te ontspannen en te zakken, zodat je gewicht zich naar de onderste helft van je lichaam verplaatst. Dit zorgt ervoor dat je altijd en overal de lichtheid van het bestaan ervaart en tegelijkertijd stevig aanwezig bent.

Stap zeven is je hart openen en je liefde toestaan om vrijuit en onvoorwaardelijk te stromen naar ieder levend wezen en tegelijkertijd van ieder levend wezen naar jou terug te stromen.

Stap acht is je aandacht naar achteren verplaatsen naar het midden van je brein, naar je pijnappelklier en vanuit de diepte van je aanwezigheid daar bewust bevestigen dat je bereid bent om je op een positieve manier met vandaag te verbinden, zeg: “dit is mijn dag (of avond of nacht) en ik kies ervoor om die vol overgave en liefde te leven en te genieten.”

Stap negen is je open te stellen voor wonderen, want zodra je op deze manier je wezen gecentreerd en vormgegeven hebt, ontvouwt de werkelijkheid zich niet meer beetje bij beetje maar met een reeks spectaculaire quantumsprongen. Dat is wat wij een wonder noemen.

Doe deze negen stappen regelmatig en je vindt jezelf terug als een Boeddha in het rijk van de goden, met je voeten stevig op de grond en gezegend door het leven dat je ruimschoots beloont bij alles wat je doet. En als een extra effect, kijk je veel minder tv en ben je minder ontvankelijk voor de eindeloze stroom mediaboodschappen die je denken vervuilen. Je plezier vind je dan veel meer in het spektakel van het echte leven in plaats van de nagespeelde, bedachte aftreksels ervan en je bewustzijn zal zich zo ver uitbreiden dat je je voelt alsof je het hele universum vult en zodra je helder denken kunt, weet je ook dat dat zo is.

Jij bent het universum, het universum is jou.

En als je dan de heilige Petrus of wie dan ook aan de hemelpoort ontmoet, is je antwoord ‘ik heb mijn leven geleefd alsof ik het universum was’ en je krijgt direct een pasje voor de VIP-room.

Love, Doc