omslag omslag

10 belangrijke voedingstips!

Geplaats op 14 mrt 2014

 

Je bent wat je eet! Osteopaten adviseren gezonde voeding, hier volgen 10 belangrijke tips voor een gezonde levensstijl.

1)Laat geraffineerde graanprodukten staan, een groeiend aantal mensen verdraagt geen granen. Vooral de gluten zijn vaak een probleem (tarwe, rogge, haver en gerst)
Het eten van volkoren produkten heeft de voorkeur maar kan toch gezondheidsklachten geven.
2)Eet bij voorkeur geen tussendoortjes, indien trek neem dan yoghurt en of verse noten.
3)Gebruik meer biologische zaden, noten en peulvruchten.
4)Gebruik geen transvetten (gebakken olien en vetten, gebak snacks,koekjes en chips) Gebruik geen magnetron en of tefalpan.
5)Eet niets waarvan u een afkeer heeft of niet verdraagt! Let op wat uw lichaam (Constitutie) Uw gevoel en of smaak aangeeft wat te eten.
6)Kies voor biologische en dus onbespoten voeding. Neem de tijd voor uw maaltijd en kauw uw eten goed, varieer vooral.
7)Drink voldoende water 1-1,5 ltr per dag.
8)Eet bij voorkeur verse produkten, indien toch verpakt lees dan goed het etiket.
9)Let op het Zuur-Basenevenwicht, zie artikel op deze site.
10)Eet ruim verse biologische groenten (volwassenen 500 gram per dag , een deel mag in comprimeerde vorm als biologische groentesappen of gepureerde groentesoepen) en fruit (volwassenen: 3 stuks per dag). Dit geeft u voldoende vezels om uw darmflora te voorzien van eten in het bijzonder de Bifidosoorten.

Vette vis is een belangrijke bron van onverzadigde olie (EPA en DHA). Vette vissoorten zijn: wilde zalm, zalmforel, makreel, tarbot, haring, sardines, heilbot, bokking, sprot, (gekweekte vissen zoals zalm en forel alleen van EKO kwekerij). Gestoomd of gepocheerd in water dat net niet kookt ( ongeveer 10min.) of rauw.

Eiwitten

Plantaardig eiwit: verhoog de consumptie van plantaardige eiwitten: tofoe, tempeh, peulvruchten, verse noten.
Vegetariërs leven langer en hebben minder hart- en vaatziekten, hebben een lagere bloeddruk en cholesterolgehalte en minder kans op long-, dikke darm- en borstkanker.
Dierlijke eiwit: kies voor dierlijke eiwitten die arm aan verzadigde vetzuren zijn of rijk aan meervoudige vetzuren. Vis is in het algemeen arm aan verzadigde vetzuren. Alleen vette vis is ook rijk aan meervoudige vetzuren.
Groeneweg slager: Als u vlees wilt eten, kies dan voor biologisch vlees( kip, kalkoen, schapen- en rundvlees). De groeneweg slagers( biologische slagers) vindt u veel in natuurvoedingswinkels. Dieren uit de biologische veehouderij krijgen veel bewegingsvrijheid en een gezonde biologische (bij)voeding. Koeien die lekker mals gras grazen hebben een betere vetzuursamenstelling!
Een ei hoort erbij. Neem vaker eco-eieren, want de cholesterolmythe is achterhaald.
Zuiveleiwitten: kies voor biologische karnemelk, (geiten-, schapen- of sojayoghurt) yoghurt en magere (geiten)kwark met acidophilus en bifidus bacteriën die goed voor de darmflora zijn. Neem ook eens geitenmelk. soja-, rijst-, haver-, quinoa-, en amandelmelk . Beperk de koekaas want dat is beter voor onze darmflora. Wissel af met geiten- en schapenkaas. Mensen die slijmvliesklachten hebben, buikklachten (o.a. reactie op de lactose of de eiwitten ), chronische bijholten, regelmatig ontstekingen van gewrichten of huid kunnen kijken of het elimineren van de zuivel verbetering brengt in de klachten.
Noten: kies voor verse noten, geen noten die verhit zijn geweest en bestrooid zijn met zout.
Zaden: kies voor (afwisselen) biologische zonnebloem-, pompoen-, pijnboompitten. Neem wat vaker biologische lijnzaad (1 tot 2 eetlepels) door de yoghurt (goed voor het balanceren van de hormoonhuishouding).

Koolhydraten.
Vermijd producten van witmeel en producten waarin suiker is verwerkt. Ze geven bloedglucose schommelingen en veroorzaken degeneratieve ziekten.(diabetes, kanker, reuma, MS etc.).
Pas op voor zogenaamde suikervrije producten waar kunstmatige zoetstoffen in verwerkt zijn zoals aspartaam, cyclamaat, e.d. Kies voor producten met een lage glycemische index. (G.I).
Kies voor volkoren producten van biologische oorsprong (geen bestrijdingsmiddelen en toevoegingen).
Gebruik, als u toch iets wilt zoeten: stevia, agave en ahoornsiroop, oligofructose (oligo-inuline RP), biologische jam zonder suiker maar gezoet met appelsap, of biologische marmelade (sinaasappel ongezoet en rijk aan D-limoneen een immuun versterkende stof).
Kies bij voorkeur biologisch zuurdesembrood (volkoren gistbrood is rijk aan fytaten, die de absorptie van belangrijke mineralen zoals calcium, zink en magnesium verminderen).
Wissel de lunch (broodmaaltijd) af met een warme maaltijd van gestoomde groenten of rauwkost met een dressing van de juiste oliesoorten en vis (sardines) of blokjes tofu (gekookt in een marinade van water en tamari of bouillon) of cottage cheese of een gekookt ei of roerei met tomaat en verse kruiden.
Eet bij voorkeur geen pasta’s (volkorenpasta’s met mate) en niet te vaak aardappelen (met mate een biologische soort in de schil gekookt of gestoomd). Kies als u pasta eet de volkoren soort (zie verpakking: harde Demeter gries durum wheat).

Het sleutelwoord om bloedglucose problemen te voorkomen is resistent zetmeel (resistant starch) dat zich in de pasta vormt, afhankelijk van hoe u de pasta in de keuken bereidt.
De term ‘resistent’ duidt op de resistentie tegen afbraak van het zetmeel in de dunne darm, waardoor het in de dikke darm terechtkomt. Hier wordt het door de darmbacteriën (darmflora) gefermenteerd. (boterzuur komt vrij en dat is goed voor een juiste zuurgraad in de darmen).